Focaccia met rozemarijn

image

foto: eefmeijerink @ instagram

Zelf brood bakken kost altijd weer even wat tijd. Natuurlijk heb je broodbakmachines, ik ook maar juist dit soort heerlijke broden leent zich er juist veel beter voor om in een breder laag bakblik of op de bakplaat in de oven te maken. En echt, één keer gemaakt en je doet het zeker vaker. Als je een paar uur de tijd hebt tenminste, dat dan weer wel.

Benodigdheden:
-500 gram tarwebloem
-20 gram fijn griesmeel
-1 zakje instant gist
-1 theelepel zout
-Olijfolie
-2 takjes verse rozemarijn
-Grof (zee)zout

-Huishoudfolie
-Schone theedoek
-bakblik 30 x 40 x 2 a 3 cm  of rond bakblik met een doorsnede van 32 cm of een ruime bakplaat

Voorbereiden (1):
-Meng in een grote kom of schaal de bloem, het griesmeel en de gist. Voeg pas daarna zout toe.
-Maak in het midden van het meel een kuil zodat je de bodem van de kom kunt zien.
-Giet 2 eetlepels olie en 250  a 300 ml lauwwarm water in de kuil en begin van binnen uit meel en vocht te mengen en kneed het daarna totdat het deeg niet meer uit elkaar valt.
-Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het deeg 15 minuten rusten.
-Kneed het deeg nogmaals totdat er een soepel en elastisch deeg dat niet meer aan je handen plakt. Vorm er bal van en leg het terug in de kom en laat het nu afgedekt met huishoudfolie  een uur rijzen op een warme, niet tochtige plaats. Het deeg is na een uur ongeveer in volume verdubbeld.

Voorbereiden (2): Na een uur rijzen
-Vet het bakblik of de bakplaat in met wat olie en leg het deeg er op. Sprenkel wat olie over het deeg en druk het deeg in de vorm of tot een rechthoekige lap van 40 x 30 x 2 a 3 cm.
-Druk met de vingertoppen op regelmatige afstand van elkaar veel putjes in het deeg.
-Bestuif de theedoek met een beetje bloem en leg de theedoek met de bebloemde kant over het deeg. De bloem moet voorkomen dat de theedoek aan het deeg gaat vastplakken.
-Zet het deeg weer een uur te rijzen op een warme tochtvrije plek.

Bereiden: Na weer een uur rijzen
-Verwarm de oven voor tot 220 graden.
-Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes en snipper ze grof.
-Verwijder de theedoek en bestrijk de bovenkant van het deeg met 2 eetlepels olie en strooi de rozemarijn en wat grofkorrelig zout over de focaccia.
-Bak het brood in het midden van de oven in 20 a 25 minuten gaar. Controleer of de focaccia na het bakken door er op te kloppen. Klinkt het brood hol dat is het goed.
-Haal het brood uit/van de bakvorm/plaat en laat deze afkoelen op een rooster.

Variaties:
-Druk vlak voor het bakken olijven, tomaatjes in de putjes of druk ringen ui lichtjes in het brood.

Plaats een reactie